SUPERŽIVILO - MLEKO

Eden najpomembnejših pomočnikov kmetijstva je govedo, ki ima z rogovi čisto poseben odnos do neba. Govedo ni kar tako sveta žival v Indiji in drugod po svetu. Poglejte si kravo, ko leži na pašniku in prežvekuje. Kot odsotna, zasanjana je. V njej se dogaja nekaj, česar sploh ne moremo razumeti. V sebi ima neznanske količine sveže krme, ki jo je požrla. To je mlada, življenja polna zelena trava, ki je polna prebujajočih se, neurejenih sil življenja. Ste že kdaj opazovali, kako se mlada teleta in goveda odzivajo na pomlad? Ko pridejo prvič na pašnik, od samega veselja do življenja ne vedo, kaj bi počela. Plešejo, skačejo, 'pojejo'. To je izraz sil življenja, vendar še brez pravega reda in strukture. V kravi se sile iz krme sproščajo v procesu prebave in sevajo v celo žival. Edini del krave, ki lahko te sile spravi v red je glava z rogovi. Neurejene etrske sile sevajo v glavo, rogovi pa so pravzaprav narejeni za to, da jih uredijo. Govedo je, kar se tiče čutil mnogo manj dejavno kot druge živali. Primerjajte kravo in veverico. Krava sanja, živi v svoji notranjosti, njen pogled je kot zastrt.

Vsa živa bitja hrano sprejemamo z glavo in čutili. Napačno je mišljenje, da tu ni druge komponente kot fizično telo, ki hrano prebavi. Veliko pomembnejši je tu aspekt glave. Ko torej ta krma, ki se nahaja v telesu goveda sprosti impulze neurejenih življenjskih sil v glavo, glava teh sil ne more uporabiti. In kaj se v glavi dogaja? Rogovi so pravzaprav del možganov, ki so se izoblikovali navzven. Če se poskušate poglobiti v obliko rogov, boste to situacijo zoževanja v rogovih začutili. Sile, ki se v tej veliki živali širijo na vse strani, sevajo v rogove, v rogovih rahlo rotirajo in pridejo do konice, kjer udarijo ob nekaj mrtvega, nekaj našim nohtom podobnega. Rog je na površini kot mrtva roževina, pod njo pa je silno občutljiv. Ko si to predstavljam vedno pomislim na dirigenta. Z dirigentsko palico pravzaprav podaljša svoje čutenje. Vso svojo kreativnost pošlje v dirigentsko palico. Na podoben način tečejo v rogove iz telesa krave sile življenja. Tako kot dirigent opazi, ali se njegovim nameram orkester odziva, saj odziv prihaja nazaj, pritekajo urejene sile življenja iz rogov nazaj v telo krave. Zato je kravji kakec nekaj tako življenje spodbujajočega, tako univerzalnega kot noben drug živalski gnoj. Urejene energije, ki so v njem, so se v rogovih tako rekoč dotaknile kozmosa in prihajajo z gnojem nazaj v zemljo.

Mlečni brki iz reklam niso od muh. Seveda je prehrambena industrija eden izmed največjih svetovnih lobijev in vse gre v smeri dobička, a mleko je superživilo v najbolj pravem pomenu besede. Nepojmljive sile življenja, ki so v mleku, omogočajo, da lahko novorojeno bitje, teliček, mesece dolgo živi samo od njega. Tudi človeški otrok lahko do 10 mesecev živi samo od mleka in odlično raste, tako kot nikoli pozneje. Zato je vedno prva in najboljša možnost ta, da mati polno doji prvih 6 mesecev. In če lahko doji, je najbolje in najmanj težav, če se prehranjuje izključno vegetarijansko.

Če mama nima mleka je zelo težko. Popolne nadomestne prehrane za materino mleko ne poznamo. Zelo veliko dela in truda je potrebno. Najpozneje v takem primeru opazimo, kako dragoceno je živalsko mleko, za katerega sicer mnogi ljudje pravijo, da ga ne potrebujejo. Prav v takih primerih se zavemo, da je vsako mleko živali, vsako mleko na svetu, materino mleko. Neko bitje je vedno najprej moralo postati mati, preden je dalo mleko.

Seveda si lahko pomagamo z žiti, kot je na primer riž, ki je že po svoji barvi in izgledu podobno mleku. Zelo blag je in kljub temu dobro hranilo. Najbolje je, da ga naredimo sami, saj trgovinski vsebujejo vse preveč dodatkov, ki niso dobri ne za dojenčka ne za nas. Jaz še danes delam doma riževo mleko sama, saj je potopek zelo preprost in po okusu se ga ne da primerjati s kupljenim.

RECEPT ZA DOMAČE RIŽEVO MLEKO:

1. 100 g riža ( kateregakoli le, da je iz ekološke pridelave) zalijete z vodo in ga skuhate. Čas kuhanja je odvisen od vrste riža. 

2. Medtem zavrejete 900 ml vode. Prekuhano vodo malo ohladite.

3. Kuhan riž dobro odcedite in ga dodate prekuhani vodi. Na tej točki lahko dodate tudi sol, sladkor ali razne druge dodatke. Za dojenčke pustimo naravnega, tudi sama največkrat ne dodajam ničesar, saj ga tako lahko porabim za veliko več stvari, kot če je začinjen ali sladkan. 

Za ta primer imamo še napotek Rudolpha Steinerja in sicer mandljevo mleko. Mandelj ni oreh, sodi k rožnicam, tako kot breskev. Če ga čisto fino zmeljemo in segrejemo v vodi, dobimo mleko, ki je zelo blago in nima dražečih snovi. Malo sem raziskovala, zakaj Steiner priporoča mandlje. Na koncu sem odkrila, da je v mandlju enako razmerje maščob in beljakovin kot v človeškem materinem mleku. Mandelj je nekaj, kar lahko uporabimo. Tudi mandljevo mleko je bolje, da naredimo sami, saj bomo le tako resnično vedeli, da v njem ni nič, kar ne bi smelo biti, na primer sladkor in aditivi, ki lahko dojenčku škodijo. Recept je zelo preprost.

RECEPT ZA DOMAČE MANDLJEVO MLEKO

1. 1 skodelico mandljev stresemo v skledo in zalijemo s toliko hladne vode, da so v celoti prekriti. Pustimo da se namakajo vsaj 8 ur, jaz jih pustim kar čez noč.

2. Namočene mandlje odcedimo in stresemo v blender. Prilijemo 3 skodelice prekuhane in ohlajene vode in miksamo 2 minuti.

3. Sedaj, ko je Mila že velika dam notri še nekaj dateljev, medu ali agavinega sirupa, včasih tudi cimeta in vanilije in miksam še kakšno minuto. Zmes precedite skozi gosto cedilo in vlijete v stekleno stekenico, ki jo tesno zaprete in shranite v hladilnik.

Tudi močno razredčeno kravje mleko lahko uporabimo na samem začetku, če ga otrok prenese. Zavedati se moramo le, da so v živalskem mleku drugačna razmerja beljakovin in sladkorjev kot v človeškem mleku. Kravje mleko ima dvakrat toliko beljakovin kot človeško. Otrok naj ne bi rastel tako hitro kot teliček, 30 kilogramski teliček v dveh letih zraste v 750 kilogramsko kravo, torej je treba mleko redčiti. Če otrok ne prenese kravjega mleka, je zelo dobro mleko kobile, še boljše pa mleko oslice, ki pa ga žal le redkokdaj lahko dobimo.

 Tudi sama sem se morala poslužiti mlečnemu nadomestku po 4 mesecu, ko nisem imela več dovolj mleka. Izbrala sem kravje mleko in sicer znamke Holle, ki nosi Demeter oznako in je zame nekaj najboljšega kar lahko ponudite svojemu otroku v takšni nesrečni situaciji.

Prvi predpogoj za dobro mleko je ta, da so v mleku sile življenja urejene. Šele takšnega lahko damo novorojenčku in otroku. Kaj to pomeni? Ko mati preneha z dojenjem je v prehrani na vrsti mleko živali. Če otrok prenese kravje mleko, ga lahko to mleko spremlja tako dolgo, dokler njegovo telo raste, kar pomeni približno do 35 leta starosti. Tako dolgo nam mleko lahko pomaga. Stvar posameznika je, ali prinese s seboj dovolj sil rasti ali pa jih mora vedno znova spodbujati s prehrano, kot je mleko. Kravje mleko mora biti od krav z rogovi. Na splošno bi rada rekla, da mora biti mleko od krav, ki so zdrave in živijo zdravo. Pri nas zahtevajo, odkar se je pojavil problem BSE, da mora biti reja živalim prilagojena. To pomeni, da morajo rejci kravi zagotoviti take pogoje za življenje, ki odgovarjajo njenemu bitju. Tako bo krava zdrava in njeno mleko bo nosilec zdravih sil življenja. Ne moremo pričakovati, da je mleko, ki ga daje bolna krava zdravo. Krava, ki potrebuje zdravila, ki je tako bolna, da so njena čutila tako zmedena, da žre celo nezdravo krmo ne mora dati zdravega mleka. Če se zgodi, da ima mati vnete prsi in mora jemati antibiotike, svojemu otroku mleka ne daje več. S kravjim mlekom pa to počnemo in mislimo, da je zdravo.

Točno se moramo informirati, od kod mleko prihaja. Je v njem res tisto, kar pričakujemo? Ali pa je lepa samo embalaža s srečno kravo na cvetočem travniku, v resnici pa cvetja nikoli ni videla?

In kruta resnica je, da je do takšnega mleka danes zelo težko priti. Poleg tega, da se mora kravi dobro goditi, da mora biti zunaj in se prosto pasti, obstajajo raziskave, ki kažejo, da so v mleku, če krava nima več rogov, še prisotne sile življenja, vendar v njih ni več reda. Kar pomeni, da je vso konvencionalno mleko praktično neuporabno. Rogovi so namreč eden izmed osnovnih pogojev, da je mleko dobro in ga lahko dajemo novorojenčku, otrokom in da ga lahko tudi sami uživamo. Kot sem že omenila večkrat, prihajati mora od krav z rogovi. Majhni otroci, ki dobijo mleko, poleg hrane potrebujejo tudi sile reda. Sile v mleku krav brez rogov so neurejene. Ljudje hrano sprejemamo z glavo in čutili. Otroci, ki pijejo mleko ga nekako 'potiskajo' v glavo, da bi ga tam uredili. Nevrodermitis in alergija se po navadi pojavita na glavi ali v zgornjem delu telesa. Ljudje namreč nimamo rogov in nimamo sistema, s katerim bi lahko neurejene sile v hrani sami urejali. Mi moramo urejene sile že zaužiti. Telo neurejeno hrano zavrne, jo hoče vrniti svetu. Alergije in nevrodermitis se pojavljajo kot reakcija, kot posledica dejstva, da življenjske sile v modernem kmetijstvu niso urejene. Kaj pa je rak? Danes zelo razširjena bolezen, pri kateri imamo opraviti s preobilico sil življenja, toda neurejenega in neoblikovanega življenja. Pri raku ne gre za pomanjkanje življenja, temveč za preobilico, za stalno, neurejeno rast celic. V človeku raste nekaj, česar človek ne more spraviti v red. Iz tega življenja mu ne uspe narediti pljuč, kože, ledvic in preobilica življenja na koncu požre človekove sile.

Vedno se pojavlja tudi dilema o pasteriziranemu in homogeniziranemu mleku. Razen čisto na začetku, ko od materinega mleka preidemo na kravje, je surovo mleko vedno najboljše saj zagotavlja hranila ter encime, ki krepijo zdravje, vedndar ga je treba zaužiti takoj, sicer se skisa. Samo ob začetku mleko prekuhamo, da smo prepričani, da ne vsebuje klic. Čez pol leta in če je otrok sicer zdrav, vedno bolj prehajamo na surovo mleko. Lahko bi tudi rekli, da segrevanje na 70 stopinj, kar imenujemo pasterizacija, mleku manj škoduje, če ima veliko življenjskih sil. Če pa ima mleko malo življenjskih sil jih bo kakršnakoli obdelava samo še dodatno oslabila. Če imate možnost posegajte vedno po certificiranih Demeter izdelkih. To je garantirano najvišja možna kakovost bio izdelkov, saj so proizvedeni po biodinamični metodi. Že pred časom sem brala raziskavo mleka Demeter in konvencionalnega mleka. Popolnoma jasno se vidi, da vsaka stopnja predelave že prej slabotne sile življenja dodatno zmanjša. Če je v mleku dovolj zdravih življenjskih sil, si obdelavo lahko privoščimo, saj obdelava ne bo veliko škodovala. Industrijska pasterizacija pa je seveda dobičkonosen posel. Povzročila je, da so minili časi majhnih, družinskih kmetij in so jih po svetu v veliki meri zamenjale velike mlečne kmetije. Krave se ne morejo več prosto pasti, stlačijo jih v prenatrpane hleve ter jih krmijo s sojo, odpadki iz pekarn, koruzo, žitaricami in drugimi mrtvimi živalmi - dajejo jim vse razen sveže trave, brez katere ni zdravega, hranljivega mleka. Kravam rutinsko vbrizgavajo rekombinirani goveji somatotropin (rBST), umetni rasni hormon, ki spodbuja nastajanje mleka. Dolgoročni učinki tega hormona na naše zdravje so še vedno neznanka. Mleko pasterizirajo, da bi dlje zdržalo na policah trgovin. Jasno je, da pasterizirano posneto mleko ni tako hranljivo kot naravna surova polnomastna različica, ki so jo ljudje uživali več tisoč let. Raziskave pasteriziranega mleka razkrivajo:

- pasterizacija uniči vse encime v mleku in prisili telo, da za razgradnjo hranilnih snovi v mleku porabi ogromno energije.

- pasterizacija uniči in zmanjša količino mnogih hranil v mleku, vključno z vitaminoma A in C ter vitamini B - kompleksa.

- pasterizacija uniči številne zdrave bakterije, prisotne v mleku.

- pasterizacija zniža vsebnost kalcija za 38 odstotkov.

Homogeniziranja pa ne svetujem v nobenem primeru. Homogeniziranje pomeni, da maščobe stisnejo skozi zelo fino šobo in jih brizgajo na kovinsko ploščo, tako da se kapljice maščob in beljakovin razpočijo. V naravnem mleku so te kapljice maščob in beljakovin različno velike, so velike in so čisto majhne in se obnašajo različno. Če pa jih homogeniziramo, torej naredimo vse enake, so dejansko vse res enako velike. Predstavljajte si črevo. Nauči se delati samo z eno velikostjo. Če pa pride iz narave nekaj večjega ali manjšega, črevo s tem ne zna ravnati. To je tako kot v življenju: če je nekaj, s čimer delamo, vedno enako veliko – v otroški sobi so to Lego kocke, ki so vse vedno enako velike – postanemo zaradi tega tudi sami togi. Ne naučimo se prilagajati večjemu in manjšemu. So ljudje, ki prenesejo homogenizirano mleko, če dobijo surovo mleko, pa dobijo alergijo, ker so se odvadili obvladovati različne življenjske situacije. 

Velja ponoviti: pred pasterizacijo so odrasli ljudje več tisoč let uživali zelo malo mleka. Ko je mlečna industrija s pasterizacijo dobila pravi zagon, so začeli mleko tržiti kot življenjsko pomembno živilo. Trdili so, da bi morali mleko in mlečne izdelke uživati vsak dan, po trikrat na dan. Agresivno trženje je privedlo do prekomernega uživanja mlečnih izdelkov ter povečanja števila bolezni, povezanih s preobčutljivostjo na laktozo, apnenje žil, hormonske zmešnjave,...Dejstvo pa je, da kot sem že omenila, dobro, surovo, neobdelano mleko v zmernih količinah lahko nekje do 35 leta brez težav uživamo. Potem, ko smo popolnoma odrasli in se krivulja rasti začne obračai navzdol, pa za optimalno zdravje človek mleka ne potrebuje več. To je seveda v protislovju z oglaševalskimi akcijami mlečne indrustrije, ki ljudi spodbuja, da zaužijejo čim več mleka. V odrasli dobi lahko prekomerno uživanje mleka povzroči akne, astmo, alergije, osteoporozo ter raka jajčnikov in prostate. Prevelika količina mlečnih izdelkov v vsakodnevni prehrani lahko povzroči presežek beljakovin, kar slabo vpliva na zdravje ščitnice. Glede maščobe v mleku večina ljudi verjame, da je polnomastno mleko nezdravo, zato pijejo posnetega. Bolj se ne bi mogli motiti. Naravna maščoba prisotna v mleku zdravju koristi. Če uživate nemastne mlečne izdelke v telo vnašate živila, ki niso tako hranljiva, vsebujejo pa sladkor. Kozarec posnetega mleka verjetno bolj spodbuja izločanje inzulina kot kozarec polnomastnega. Raziskovalci so v zvezi s tem tudi ugotovili, da pri ženskah, ki zaužijejo po dve porciji nemastnih mlečnih izdelov na dan, obstaja večja verjetnost, da ne bodo mogle zanositi. Ovulacija se namreč zmanjša za 28 %. Če mleku odstranimo maščobo, korenito spremenimo njegovo ravnovesje, kar lahko povzroči motnje pri nastajanju spolnih hormonov. Če slučajno želite zanositi, poskusite preklopiti na polnomastne naravne mlečne izdelke. V vsakem primeru pa svetujem, da mleko in mlečne izdelke po dopolnjenjem sedmem letu omejite, na eno porcijo dnevno, od 14 leta dalje tudi ni več potrebno vsak dan, vsekakor pa do 35 leta zmanjšujte količino in se jim po 35 letu odpovejte. 

Še eno stvar poznamo in to je tako imenovano ultra visoko segrevanje. To velja za alpsko, sterilizirano mleko. Za nekaj sekund ga segrejejo na 130, 140 stopinj, ga potem hitro ohladijo in imamo tisto, kar sem že omenjala. Življenje se ne more prilagoditi. Umakne se. Kar ostane, je nekakšna bela omaka, ki jo lahko za štiri tedne postavimo v kot, pa se ne bo z njo nič zgodilo. Če se nekaj ne spremeni, očitno življenja nima. Če pravo mleko stoji, postane kislo in iz njega lahko naredimo skuto. Ultra visoko segreto mleko je truplo mleka in v človeku ne more spodbujati življenja. Gotovo mnogi od vas kupujejo takšno mleko. Lahko pa vam povem, da se bo ponudba spremenila, če se bodo spremenile naše zahteve. Slabo mleko moramo puščati na policah v trgovini in kupovati dobro mleko. Če dobrega mleka še ne moremo kupiti v trgovini, moramo podpirati tiste kmete, ki so pripravljeni skrbeti za proizvodnjo dobrega mleka. Moramo biti potrpežljivi. Morda moramo kmeta podpirati 10 let, da potem dobimo tako mleko, kakršnega želimo. Mogoče bo to koristilo šele našim otrokom. Če pa mi ne začnemo, se ne bo nič spremenilo. Naj vam ne zmanjka poguma. Če pa že morate piti in kupovati najcenejše alpsko mleko, pa poskrbite vsaj za to, da prihranek denarja darujete slovenski zvezi Demeter. Tako bi človek po mojem mnenju moral vedno ravnati. 

Xoxo